Already Over – Mike Shinoda zenei játéka

2024. Jan. 8. · 1 min read
Izgalmas, kreatív zenei játékot találtam a napokban: Mike Shinoda (Linkin Park) az Already Over című dalát felvette élőben több helyszínen, több különböző, alkalmi zenekarral.

YouTube képernyőkép a Los Angeles-i stúdióról, Mateus Asato-val az előtérben.

Az eseményekről minden alkalommal, profi stábbal filmfelvétel készült, amit a YouTube-on tettek közzé: https://www.youtube.com/playlist?list=PLK4e-UnCxQq-2tZ056LzpFjaGJhn7qR-T

Az ideiglenes bandákat olyan zenészekből verbuválták, akikről közösségi felületük / YouTube csatornájuk alapján kiderülhetett, hogy kedvelik a Linkin Park zenéjét. Elsőre, érthetően, mindnyájan azt gondolták, hogy hamis a meghívó a közös zenélésre – de ez esetben nem átverésről volt szó! A hivatalos videók és a résztvevők saját beszámolói szerint is remek hangulatban teltek a stúdiónapok.

És természetesen a dal így elkészült változatai is nagyszerűek! Szerintem érdekes összehasonlítani a stúdió verziót és az élő felvételeket. Bár egyik zenekar sem alakította át a dalt, mégis jelentős a különbség a megszólalásban és a hatásban is.

Egyfelől persze nem hangról hangra játsszák ugyanazt a különböző formációk, másfelől a hangmérnök munkája is jelentősen befolyásolja a végeredményt!

Különösen tetszik nekem az octaveres hangszín, amit a gitárszólóhoz választott Mateus Asato, aki a Los Angeles-i csapat tagja volt. És összességében is az angyalok városában készült verzió lett a kedvencem (a studió verziót is ide értve). Neked melyik? És mit szólsz az ötlethez?

A magyar zenekar

Eljátszottam a gondolattal, hogy kiket választanék, ha én állíthatnám össze a magyar zenekart Mike számára. A névsorból két csapat is kijön, mert nem tudtam dönteni, hátha nem ér rá valaki… 😉 Íme:

  • Szólógitár: Madarász Gábor „Madi” vagy Hrutka Róbert
  • Ének, vokál és ritmusgitár: Heincz Gábor „Biga”
  • Ének, vokál: Kowalsky
  • Ritmusgitár: Nagy Ádám
  • Billentyűk: Tempfli Erik vagy Szebényi Dániel
  • Basszusgitár: Takács Roland „Kanóc” vagy Temesi Berci
  • Dob: Gerendás Dani vagy Tóth Tamás

A helyszín pedig a Tom-Tom Stúdió vagy a SuperSize Recording lehetne.