Egyszerű, dallamos gitárszóló. Felismered?

2024. Mar. 4. · 2 min read
Kitaláltam egy pofonegyszerű játékot: fel kell ismerni egy dalt a gitárszólója alapján.

Hajas Tamás (Leisure Guitar), gitárral a kérdőjelek és hangjegyek között.

Úgy kezdődött az egész, hogy hallgattam az egyik kedvenc albumomat. (Igen, ilyen régimódi vagyok, hogy szeretek albumokat hallgatni! ☺️) Aztán az egyik dal gitárszólója a szokásosnál jobban feltűnt. „Tényleg! Milyen jó kis dallam! Hogy is van ez?” – és elkezdtem „megfejteni”.

Zeneelmélet és játéktechnika

Szokásom szerint menet közben a szóló gitár TAB-ját is lejegyeztem. Az akkordmenet egy A-moll, D-moll, Em-moll kört ismétel. A dallam pedig (egyetlen kromatikus átmenő hangtól eltekintve) végig a természetes A-moll hangjaiból építkezik. Az indítás például szerintem gyönyörűen járja körbe az A-moll(7) akkord hangjait!

Miközben nagyon szép dallamokat épít, technikailag nem bonyolult a szóló. A legkomolyabb kihívást a jellegzetes motívumként vissza-visszatérő „hammer-on, pull-off” trillák jelenthetik.

A hangzás

Jólesett megérteni, mit és hogyan játszik a gitáros. A legnagyobb élményt ebben az esetben mégis az jelentette számomra, mikor rájöttem, hogy mi adja a gitárhangzás jellegzetességét! Két dolog: chorus effekt és egy nagyon kis terű, „dobozhangú” zengető. Ez utóbbi önmagában még kellemetlennek is tűnhet, de a zenei környezetben remekül működik!

A világot jelentő…

Ha már ennyit foglalkoztam ezzel a szólóval, hamar arra jutottam, hogy fel is veszem a saját verziómban. Reaperben, virtuális hangszerekkel összeraktam a dob, basszus, szinti szőnyeg zenei alapot (ezek megértéséhez jól jött, hogy a zenét szét tudtam szedni sávokra a Splitter AI-jal). Aztán feljátszottam a szólót. Két sávra is. Gondolván, fokozzuk az élményt, ha amúgy is chorusos a hangzás…

Később, amikor a Szólómánia Gitárverseny videómat rögzítettem, felvettem ezt a szólót is. Mindenképpen azt akartam, hogy a videóban az szóljon, amit a felvételele közben játszottam. De utólag nem voltam vele teljesen elégedett. Így azt találtam ki, hogy középen szól a videós gitársáv, kétoldalt pedig a két korábban felvett. Ez erőteljes túlzás az eredeti dalhoz képest, de ha már lúd, hadd legyen kövér! 😉

Játsszunk!

Attól persze, hogy nekem teszik ez a szóló, egy sokmilliomodik guitar cover valószínűleg nem túl érdekes. Ezért találtam ki, hogy legyen belőle egy kis játék. Nem árulom el, hogy mi az eredeti dal, hanem feladom rejtvénynek. Így kicsit több az érdekesség én pedig valóban kíváncsi vagyok, hányan ismerik fel a dalt! (Őszintén szólva, bár – ahogy azt említettem – nekem a kedvenceim közé tartozik az egész album, ha tőlem kérdezték volna ezt, valószínűleg csak az előadóra jöttem volna rá. A szám címét nemigen tudtam volna kapásból. No, de bízzunk benne, hogy megtalálja a videómat olyan is, aki nálam is nagyobb rajongó!)

Játékra fel! Itt a videó és ha szükséges, itt a megfejtést tartalmazó gitár TAB. És ha kiderült, hogy mi is a szóban forgó, felismerendő dal, kérlek vedd elő vagy keress rá és hallgasd meg! Jó mulatást!