Szakaszhatároló

thamas.hu 2013. 02. 05.„Haladjon a korral, responsive oldal!” – eredetileg ezt a címet akartam adni a bejegyzésnek, de aztán azt gondoltam, inkább mégse… ;o)

Viszont a poént ezzel már lelőttem. Legalábbis elárultam a leglátványosabb újítást. Másik – most már responsive – sablont (ha Drupal lenne, úgy mondanánk: sminket) kapott az oldal. Most csak alig három évet kellett várni a cserére, nem úgy mint legutóbb. Viszont most nem csak ennyi a változás.

Refaktor

Amúgy a sablont úgy hívják, hogy Rumput Hijau. S hogy mi változott még? Webes-szoftveres szemmel nézve ősidők óta (2.x verzió, vagy régebbi?) frissítgetem ezt a blogot. S habár a WordPress egyszer sem halt bele az újításba, azért a háttérben már elég kusza volt a rendszer.

Ezért most nem a(z „egykattintásos”) frissítést választottam. Ehelyett telepítettem egy friss, ropogós új kódbázist localhostra. Aztán a WP beépített eszközével a régi blogról exportáltam és az újba importáltam a tartalmat. Elvégeztem a szükséges beállításokat, cseréltem a sablont, frissítettem a plug-ineket (némelyiket lecseréltem) és kész.

Majdnem. Az éles szerverre való feltöltés után még kicsit túrni kellett a db-t. A WP ugyanis eltárolja itt-ott a domaint, és ez persze nem egyezik meg localhoston és éles szerveren. (Lehet, hogy található a probléma kezelésére a fejlesztők által ajánlott eljárási mód is, de még nem jártam utána.)

„De mé’ nem Drupal?!”

Miért WordPress alapú a blogom, ha egyébként Drupallal foglalkozom? Csak. Lustaságból. Megszokásból. És ez mind igaz is. De ha kell, magasztosabb eszmét is fel tudok sorakoztatni: nem árt, ha más rendszereket is ismerünk, nem csak a „sajátunkat”. (Ugyanezt a gondolatot, alaposabban és részletesen kifejtve lásd Larry Garfieldnél: Getting off the island in 2013.)

Amúgy meg van Drupal oldalam is (bár arra is ráférne némi tatarozás…) :p

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2013. február 5.Permalink