A Sense/Net Portal Engine TNG verziója már nyílt forráskódú lesz

Sense/Net Portal Engine logoNem tudnám megmondani, mikor is olvastam először a Sense/Net-ről. Bármikor is, a cég oldalain érdekes és meggyőző írásokat találtam az általuk fejlesztett portálról (a működésről, a fejlesztési, felépítési szempontokról) így kíváncsi lettem az alkalmazásra. Mivel azonban akkor még egy megvásárolandó üzleti eszközről volt szó, kipróbálni nem tudtam.

Mindenesetre időről-időre visszanéztem hozzájuk, de újdonságot nemigen láttam, egészen mostanáig. Kis csúszáásal ;o) felfedeztem, hogy december 6-án (szűk körben?) bejelentették a portál új verzióját (TNG – The Next Generation), ami nem csak technikai fejlesztéseket tartalmaz, de nyílt forráskódúvá is válik. A döntés okairól azt írják, hogy szeretnének egy olyan alternatívát kínálni, ami nem olyan nehézkes, bonyolult és drága mint az üzleti alkalmazások, ugyanakkor – más nyílt forráskódú projektekkel ellentétben – rendelkezik azokkal a funkciókkal és céges háttérrel, ami alkalmassá teszi az üzleti felhasználásra. (Az pedig egyértelmű, hogy a nyílt forráskódnak köszönhetően ingyenes fejlesztői, tesztelői csapattal bővülhet a cég… ;o) )

A rendszer 3 féle licencel kerül majd forgalomba 2008. márciusában. Lesz egy ingyenes kiadás (Community Edition), amely GPL licencel használható, és www.portalengine.org honlapról érhető el. Az Enterprise Edition vállalati környezetben üzemelő szerverekre szánja a fejlesztő. Ez a változat fizetős, viszont jár hozzá garancia, terméktámogatás, továbbá üzemeltetést segítő eszközök, valamint extra dokumentáció. A Professional Developer Edition a Sense/Net-hez hasonló integrátor cégeket célozza, amelyek üzletszerű fejlesztéssel vagy interaktív médiával foglalkoznak. (Forrás: www.computerworld.hu)

A technikai háttérről annyit érdemes megemlíteni, hogy a fejlesztés eddig kizárólag Windows, .NET alapon zajlott, azonban a TNG-t már keresztplatformos alkalmazásnak szánják: Linux környezetben a Mono-t és az Apache szervert támogatják, az adatbázisoknál pedig az MS SQL 2005 mellett portolnak Oracle 10i-re és a későbbi tervekben szerepel a MySQL támogatás is.

Jelenleg zárt beta tesztelés folyik, amire azonban lehet jelentkezi a fent említett www.portalengine.org címen. Legkésőbb azonban márciusban minden érdeklődő számára kiderül, milyen is lett a Sense/Net Portal Engine TNG. Én kíváncsi vagyok.

2008. február 11.Permalink