Olvastam: Drupal Multimedia

Drupal Multimedia könyv borítóBár ez a könyv tavaly novemberben jelent meg, csak most jutott időm elolvasni. Mivel azonban a Drupal 7 leghamarabb az év végén jön ki, a műben írtak még jó darabig aktuálisak maradnak.

Úgy gondolom a szerző, Aaron Winborn nagyon jól választott témát, mivel a multimédia már kétségtelenül a web része, ugyanakkor a Drupalban még nincsenek „szabványnak” tekinthető eszközök és módszerek a kezelésére. Aaron (aki egyébként több médiakezeléssel kapcsolatos modul fejlesztője) igyekszik egységes, következetes eljárásmódot megismertetni, de nem válik szűklátókörűvé.

A könyv a képek, a filmek és a hangfelvételek közzétételével, illetve az ezzel kapcsolatos feladatokkal, problémákkal foglalkozik. Mielőtt azonban ezekbe belemerülnénk, az első fejezetben kapunk egy áttekintést a Drupal működéséről, a CCK-ról, Views-ról és a sminkelésről. A könyv már itt és a későbbi fejezetekben is sok képernyőképet tartalmaz, ami segíti a leírtak megértését. A bemutatott eszközök és eljárások a Drupal 6-hoz kötődnek, de ahol szükséges ott Aaron röviden leírja a Drupal 5 eltéréseit is. A fejezet végén, a sminkelésénél már egyszerűbb kódolási lehetőségeket is megismerhetünk.

Ez a felépítés az egész műre és nagyobb egységeire is jellemző. Az egyszerűbb megoldásoktól haladunk az összetettebbek felé. Aaron röviden leírja a megvalósítandó célt – az elképzelt megrendelő igényeit, majd ismerteti a megvalósítást. Bemutatja a használható, használadó modulokat, ezek szükséges beállítását, majd a sminkelésben rejlő továbblépési lehetőségeket.

A képkezeléshez kötődő 2–4 fejezetek szinte minden képek megjelenítésével kapcsolatos alapprobléma szóba kerül. Képgalériák, képek node-hoz csatolása, WYSIWYG szerkesztés, képek méretezése, külső forrásból származó képek megjelenítése, képek használata a menüben, felhasználói képek, stb. Megismerkedhetünk pl. az Image modulcsomaggal, ImageField, ImageCache modulokkal. Említésre sem kerül azonban a sokak által kedvelt és használt IMCE.

Aaron erről azt írta a Drupal.orgon, hogy többek közt azért döntött az IMCE helyett az Image Assist mellett, mert az utóbbi jobban illeszkedik a Drupal rendszerébe, a könyv írása idején aktívabbnak tűnt a fejlesztése, és mert az IMCE kimenetét nem igazán lehet sminkelni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy újra át fogja tekinteni a modulokat, mikor majd a Drupal 7-ről szóló változat készül.

Az ötödik fejezettel indul a videó témakör. Először a máshol tárolt videók beillesztéséről olvashatunk – ez a fejezet ingyenesen letölthető a Packt Publishing oldaláról. A hatodik fejezet a helyi videókról szól (FileField), a hetedik pedig a Drupal fájlkezelési lehetőségeit taglalja (Node Reference, Asset, Media Mover stb.).

A hatodik fejezet hivatkozik a könyv hivatalos webhelyére, a drupalmultimedia.org-ra, ahol a könyv példáit kellene találnunk, de a mai napig csak pár video látható. Aaron indoklása szerint korábban a Do It With Drupal-on bemutatott YouTube klón miatt, azóta pedig valószínűleg a Media modul fejlesztése miatt nem nem jutott el a megvalósításig. Bár az indokok elfogadhatóak, mégis szomorú hogy így alakult (és kicsit furcsa is, hiszen a könyv képernyőképeihez már egyszer el kellet készíteni ezeket a tartalmakat…)!

Az utolsó nagyobb egység a hangfelvételeket járja körül, egyszerű hanglejátszó (Audio modul) beágyazásától a webhely látogatói által létrehozható lejátszási listákig (File Field, Node Reference, XSPF, Views stb.). Itt már eljutunk a nézetbe ágyazott nézetig, ami némiképp komplikált (és Wim Mostrey szerint nem a legszerencsésebb megoldás), de jól szemlélteti a lehetőségeket.

A záró tizenegyedik fejezetben Aaron a kelleténél talán kicsit hosszabban elemzi a multimédia lehetséges jövőjét a Drupalban: még a “beágyazott szag mező” lehetősége is felmerül…

Összességében úgy vélem, a Drupal Multimedia remek útmutató a Drupal jelenlegi a médiakezelési lehetőségeihez. Gyakorlati megközelitésű, tankönyv jellegű mű, amit követve számos multimédiás feladat megoldásához találhatunk útmutatást.

Könyv infók, példakódok, mintafejezet, hibajegyzék stb. a kiadó oldalán: Packt Publishing – Drupal Multimedia.

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2009. február 4.Permalink

3 thoughts on “Olvastam: Drupal Multimedia

Comments are closed.