Olvastam: Drupal for Education and E-Learning

Drupal for education and E-Learning könyv borítóAnnak idején, mikor elkezdtem ismerkedni a tartalomkezelő rendszer fogalmával és a Drupallal – úgy kb. a 4.5 verzió körül –, még találkoztam olyan vádakkal, hogy a Drupal kockafejű programozóknak való. Nem tisztem megítélni az akkori állítás igaz voltát, az viszont tény, hogy manapság a Drupal fejlesztésének egyik fő szempontja a felhasználóbarátság.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Drupal for Education and E-learning (mostantól: DEE), ami már az első oldalakon leszögezi, hogy laikusoknak (tanároknak) illetve – legfeljebb középhaladó – webmestereknek íródott és nem lesz benne kódírás (de azért egy kis kód példa és némi parancssoros „varázslás” belefért). Magamat a haladó webmester kategóriába sorolnám, így akadtak részek, amik kevésbé kötötték le a figyelmemet, de egészében igen rokonszenvesnek éreztem a könyvet és találtam számomra új ismereteket is.

Szakácskönyv tanároknak

A DEE – az általam igen kedvelt – „szakácskönyv” (cookbook) típusú mű: a receptet követve egy sokoldalú, modern oktatási webhely készíthető el. A bemutatott megoldások azonban általános érvényűek, más célú weboldalakon is jól hasznosíthatóak. A könyv külön erénye, hogy a „drupalos gondolkodásmódot” is fejleszti, nem erőltet olyasmit, ami a rendszertől idegen, nehezen kivitelezhető vagy működtethető.

A szerző, Bill Fitzgerald maga is rendelkezik tanítási tapasztalattal, de inkább az oktatási célokat szolgáló DrupalEd disztribúció fő fejlesztőjeként ismert. Bill egyébként le sem tagadhatná tanári múltját: a feladatot először röviden, majd lépésről-lépésre ismerteti, a fontos tudnivalókat pedig sokszor ismétli, vagyis gyakoroltatja.

Az oktatás az alapoknál kezdődik. Web, Drupal, terminológia. Majd a Drupal 6.x alaprendszer telepítése, gyors áttekintése és rögtön utána a CCK és Views modulok telepítése következik, amiket azonnal használatba is veszünk. Ez a két modul végig fontos szerepet játszik, a könyv végére a kezdő olvasó is magabiztosan bánhat velük.

Feladatok és eszközök

A folytatásban számos téma előkerül. Tanári és tanulói blog készítése (blog modul nélkül), egymásra hivatkozó bejegyzések megjelenítése, felhasználói szabályok és hozzáférések, podcast, képkezelés, videók közzététele, fórumok, felhasználói profilok, tanulmányi feladatok kiadása és teljesítése, kurzusok létrehozása, biztonsági mentés stb.

Bill Fitzgerald az alaprendszer jelentős részét bemutatja (talán a book modult kellett volna még) és biztos kézzel választja ki a kevés, de fontos és hasznos kiegészítő modult. A CCK-t és Views-t már említettem. Mellettük nagyon örültem az Organic Groups-ról (kurzusok) és a Content Profile-ról (felhasználói profilok) szóló részeknek! Teljesen új volt számomra a Coherent Access: ezzel felhasználónként lehet rögzíteni a hozzáférési jogosultságokat (személyre szabott házi feladat). Szintén újdonság nekem, ám nagyon hasznos lehet, a biztonsági mentéseknél javasolt DB Maintenance modul. Hiányoltam viszont a Quiz modult! Azt gondolom, ennek egy drupalos oktatási oldal eszköztárában ott lenne a helye.

Ajánlott olvasmány

A könyv többek közt a kiadó honlapján rendelhető meg. Bár a szerző külön nem említi, az illusztrációkon időnként látszik egy URL (www.alphabetademo.com/drupal6), amin valóban elérhető egy félig-meddig elkészített demó webhely.

A DEE-t én mindenképpen ajánlom mindenkinek, aki webhelyet építene, de nincs vagy még nem jelentős a tapasztalata a tartalomkezelő rendszereket, vagy kimondottan a Drupalt illetően!

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2009. március 14.Permalink

3 thoughts on “Olvastam: Drupal for Education and E-Learning

 1. De. Régebben nehezebb volt felinstallni a drupalt-t, mint manapság. Szerintem ma sem egyszerű, de legalább nem kell parancssorból mysqldump-ot beolvasni. Viszont ugyanúgy létre kell hozni az adatbázist, esetleg egy specifikus felhasználót, csak most már az alaprendszer tölti be a schema-t.

 2. Szia! Nem egészen értem a hozzászólásod. Mintha valami lemaradt volna(?)

  Szerintem egyébként nem nehéz Drupalt telepíteni – főleg, hogy sokszor a használható adatbázis és az adatbázis felhasználó adott (a tárhely szolgáltató határozza meg.)

 3. “Viszont ugyanúgy létre kell hozni az adatbázist, esetleg egy specifikus felhasználót,”

  Én nem tudok olyan CMS-ről ami az adatbázist is létrehozná neked

  Ezt mindenhol neked kell megtenned

  De manapság a tárhelyeken ahol van mysql is általában az ftp hozzáférés mellé kapsz 1 saját mysql adatbázist( felhasználónévvel és jelszóval együtt), és neked csak annyi a dolgod , hogy telepitéskor megadd ezeket az információkat a telepitőnek

  De már magyarországon is van olyan ingyenes tárhely szolgáltató (www.neobase.hu) aki kifejezetten drupal alapú tárhelyet biztosit neked, ott neked már nem kell semmivel sem foglalkoznod, a drupal már előre van telepitve néhány alap modullal együtt :)

Comments are closed.