Nyílt forráskódú szoftver az üzleti modellben

Annak idején, mikor a szakdolgozatom témáján gondolkodtam, már fölmerült bennem, hogy bár közgazdaságtant tanulok, azért jó lenne valahogy a Drupalról írni. Már akkor gondoltam arra is, hogy a nyílt forráskódú üzleti modelleket elemezzem, de ezt túl összetett témakörnek véltem. Végül aztán csak megszületett a megoldás: a Drupalra építő Acquia és a zárt forráskódról nyíltra váltó Sense/Net példáján keresztül elemeztem az üzleti lehetőségeket.

Sokat segített a munkában, hogy nagyszerű konzulenseket kaptam Dr. Borsi Balázs és Dr. Lovas Róbert személyében! Most pedig, mivel sikeresen túljutottam a védésen (s az államvizsgán is…), örömmel teszem közzé a szakdolgozatomat, bízva benne, hogy másoknak is hasznára lesz!

Kedvcsinálóként álljon itt néhány részlet a bírálatból, amit Dr. Borsi Balázs a dolgozatomról írt:

A bírálónak, aki ahhoz szokott, hogy a Főiskola gazdasági témájú szakdolgozatai a legtöbb esetben a konzulens számára is több-kevesebb fájdalommal járó vajúdás után érik el bekötött, de messze nem tökéletes formájukat, nincs egyszerű dolga.Hajas Tamás szakdolgozatának leginkább korrekt bírálata ugyanis valószínűleg egyetlen mondatra kellene, hogy szorítkozzon: „Úgy jó, ahogy van.” De mivel a jelen papírra műfajilag egy bírálatot kell kinyomtatni, engedtessék meg egy kevés –bár felesleges és a környezetet is károsító – tintapazarlás.

(…) már az első változattal kapcsolatban elmondhatók voltak a következő. Szerkezetileg arányos dolgozat született egy igen aktuális témában: a nyílt forráskódot alkalmazó szoftvercégek az elmúlt évtizedben megerősödtek az IKT globális piacán, amihez változatos üzleti modellek vezettek el – és erről a trendről ma Magyarországon még mindig nem tudunk eleget.

A szerző felkutatta a leginkább releváns hazai és nemzetközi szakirodalmat,melyet alkotó módon, a szakdolgozat által célul tűzöttek szerint értelmezve,saját gondolatokat írva használt fel.

(…) Először is a dolgozat első felében közérthető módon, tudományos igényességgel, saját munkaként összegzésre kerül mindaz, amit ahhoz kell tudnunk, hogy konkrét szoftverfejlesztő cégek nyílt forráskódra épülő üzleti modelljét megértsük.Ezt követően a dolgozat második felében egy jelentősebb hazai cég (a Sense/Net) és egy a szoftveréről világszerte ismert amerikai cég (az Acquia) fejlődésének összehasonlítása következik úgy, hogy előtte a szerző meggyőz bennünket az összehasonlítás relevanciájáról, majd a feltárt üzleti modelleket leképezi e cégek működésére is.

Három oldalt pazarolni ilyen típusú megállapításokra vétek lenne, így a másodikon abbahagyom. Aki nem hiszi, hogy Hajas Tamás teljesítménye főiskolai szakdolgozatnak úgy jó, ahogy van, olvassa el bátran, mert a fentiek tetejébe egy élvezetes olvasmánnyal lesz gazdagabb.

A szakdolgozat a Box.net és a Scribd oldalán olvasható / letölthető.

2011. február 9.Permalink

8 thoughts on “Nyílt forráskódú szoftver az üzleti modellben

  1. Pingback: Tweets that mention Hajas Tamás: Nyílt forráskódú szoftver az üzleti modellben – thamas.hu -- Topsy.com

  2. Egyelőre csak átfutni tudtam, de nagyon összeszedett kis írás. Foyltatásként az MA tézisedben (vagy egy másikban, csak úgy) felvázolhatnád az üzleti stratégiákat, azaz konkrétan, számokkal megmutatva „hoooool aaaaa pééééénz?” :) Gratulálok!

  3. Mindenképpen elolvasom – de szerintem a páromat is érdekelni fogja. Köszönjük, hogy elküldted.

  4. Pingback: Nyílt forráskódú szoftver az üzleti modellben: Hajas Tamás szakdolgozata « Szoftver aktualitások

Comments are closed.