Legyen minden monitor forgatható!

A HUP-on, olvasható a hír, hogy a Mozilla lecserélné a Firefox füleit valami jobbra, ha lenne ilyen. Az alapötlet, hogy felülről kerüljenek oldalra a fülek, mert széltében több hely van mint hosszában.

A megoldás egyébként már létezik, több olyan plugin is készült a Firefoxhoz, ami ezt valósítja meg (l. a tippeket a HUP-on!). Az ötlet nem rossz, de nekem igazán akkor tetszene, ha azt is lehetne állítani, hogy szükség esetén több sorba tördelje a fül szövegét a plugin (lehet, hogy van ilyen, nem próbáltam).

Ugyanakkor eszembe jutott, az a régi problémám, hogy igazából nem értem, miért tájkép (landscape) „tájolású” a monitor, miért nem portré beállítású – vagyis miért nem a függőleges oldala a hosszabb? Hiszen a weblapok a mai napig inkább lefele terjeszkedenk, mivel így lehet könyebben olvasni, ez hasonlít jobban ahhoz amit anno megszoktunk: a könyvekhez (illetve annak elődjéhez, a pergament tekercshez).

Persze van elképzelésem (bár nem tudom mennyire megalapozott). Mire a személyi számítógép kialakult, elterjedt, addigra megszoktuk a tv képernyőt, így természetes lehetett, hogy a monitor is olyan lesz, mint a tv (anno az első PC-nek, amit láttam, a Commodore-nak, nem is volt saját monitora: a tv-re kellett kötni).

Igen ám, de a filmek kivételével ez nem igazán szerencsés megoldás. Web böngészéshez, dokumentum szerekesztéshez, praktikusabb lenne az álló (portré) helyzetű monitor! Tudom, hogy léteznek elforgatható monitorok. De korántsem nagyon elterjedtek, pedig szvsz, ez lenne az igazán jó megoldás. (S úgy lenne igazán kényelmes, ha a monitor és az OS meg tudná beszélni, hogy “Hé, 90 fokkal elforgattak, állítsd át a felbontást! – és nem kellene külön foglalkozni a beállításokkal, elég elnne egy mozdulat – l. az iPhone-t!.) Bizonyára ennek is eljön az ideje.

Very short ;o) summary: Every PC screens should be turnable!

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2009. május 20.Permalink

7 thoughts on “Legyen minden monitor forgatható!

 1. fogod a monitort, felrakod a falra álló helyzetben, elindítod a gépet, videókárya beállításoknál elforgattatod a képet 90 fokkal és kész.

 2. A monitorok azért landscape “tájolásúak” alapvetően, mert az emberi szem is inkább széltében látja a világot, mintsem függőlegesen.
  Ennek ellenére van értelme az elforgatható monitoroknak, és remélem igazad lesz abban, hogy mindennek eljön majd az ideje :D

 3. :)))
  Szeretem, amikor valaki el tud rugaszkodni!
  Mert ugye a telefon is lehetne fejjel lefelé, hogy a markomba essen a képernyő és a hüvelykujjamhoz a gombsor…. :-)
  Egész biztos vagyok abban, hogy ahogy írtad, eljön az ideje.
  Logikus amit mondasz, bár való igaz, hogy a szemnek kényelmesebb vertikálisan szemlélni. Sőt! A könyvek, újságok alakja is erre van kitalálva. Mégis a munkát sok esetben megkönnyíthetné az álló helyzet.

 4. SeRaph: nem akarom a falra rakni és nem akarok a beállításokkal babrálni! :o) Egyébként minden videokártya tudja ezt?

  Split: ezt az “emberi szem tájolása” dolgot még nem hallottam. Érdekes!

  Rol400: Igen-Igen! Fordított mobiltelefon!! Ez is egy régi heppem, csak ezt nem írtam le. Mert még valaki más szabadalmaztatja az ötletemet! ;o)

 5. Igen, minden videókártya tudja, legalábbis az nvidia, ati páros biztos de még az integrtál intel x1300 is biztosan tudja, szóval valszeg tényleg minden.

 6. Nem tudom, melyik Commodore gépre gondoltál, de a c64nek van monitora.. Nekem is van, és működik, 25 évesen. :D :) Méghozzá az 1802-es… Bár tavaly meg kellett javítani, tökéletes darab. Igaz, ez nálunk nem volt elterjedt, főleg nyugaton, itthon mindenki TVre dugdosta – én épp most próbálok beszerezni PAL 1802-es monitorokat, egyszerűen a színskála, felbontás, a hang nagyszerű, kifogástalan, főleg az akkori TV-k szintjét nézve. :)

Comments are closed.