Ibanez RG 560 (japán gyártású szólógitár)

Ibanez RG 560 (Japán gyártású szólógitár)
Szép és jó…! :)

Ezt a típust 1987-92 közt gyártották, Japánban. Azon kevés Ibanez modell egyike, ami HSS hangszedő kiosztású. Gyárilag. Én ugyanis a nyak hangszedőt lecseréltem egy DiMarzio Pro Track-re. (Klasszikus PAF humbucker hangzás, szimpla méretben.) Az eredeti híd hangszedő ugyancsak ment, és a helyére jött egy DiMarzio Breed humbucker. (Ez egy Steve Vai modell, de nem olyan szélsőséges hangzású mint az Evolution, inkább egy „dögösített” PAF Pro :)) Középen maradt a gyári Ibanez S1 szimpla, viszont az elektronika finomságához még hozzátartozik egy felező kapcsoló a hangszín potiban.

A gitár teste nem festett, hanem finoman lakkozott mahagóni(!). Ez azért (is) érdekes, mert a gyári infók szerint ilyen verzió nem készült, csak kül. színekre festett hárs modellek.

A tremoló satus, Floyd Rose rendszerű, de az Ibanez saját gyártású Edge típusa (egy mozdulattal a helyére illeszthető vagy eltávolítható karral). Megbízható, mindenféle mutatványra alkalmas „jószág”. A hangolás megőrzéséről a tremoló satui mellett a nyak végére illesztett, imbuszkulccsal zárható satuk gondoskodnak.

Ha már a nyaknál tartunk: ez jávor, rózsafa fogólappal, 24 jumbo bunddal. A profilja „Wizard” fantázianévre hallgat, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy egészen vékony, nagyon kényelmes, gyorsan játszható – nem olyan vastag, mint a mostanság gyártott modelleké.

Tudtam, hogy nemigen lesz lehetőségem egy teljes gitárarzenál begyűjtésére, ezért sokoldalú, sokféle stílusra alkalmas (és szép) hangszert kerestem. Ez az Ibanez RG 560 mindezeknek a kritériumoknak megfelel: jólnevelt jazz-től az agyeldobós metálig-ig mindenféle zenei stílusban megállja a helyét.