Boss GT-8 gitár effekt processor

Külső

A kezelõszerveket átrendezték, mely véleményem szerint lényegesen könyebb szerkezthetõséget biztosít. Amit a GT-6 ban csak almenükön keresztül érhettünk el, itt kikerült külön részbe, mint például a Compressor, FX Chain, Speaker sim stb… Megnött a ki/be menetek száma is, felkerült a hátlapra egy Amp control aljzat, ami presetenként programozható külsõ kapcsóló, amivel válthatjuk az erõsítõnk csatornáját, vagy bármilyen “bennmaradós” aljzattal rendelkezhetõ eszközre rádughatjuk. A többi maradt a “régi”, de gyakorlatilag minden részegység gyarapodott új tulajdonságokkal.

Belső

Kezdjük az elején. Az elsõ legfontosabb újítás, hogy a bemeneti jelszintet illetve hangszínt tudjuk szabályozni, így ha túl nagy, vagy kis jelet ad le a hangszedõnk, tudjuk orvosolni a gondokat. A következõ rész, az erõsítõ szimulátorok. Ez a rész ment át talán a legnagyobb változásokon. A DUAL Cosm egység nagyon jól sikerült a boss tervezõinek. Mind hangzásban, mind lehetõségekben felülmúlja az elõdeit a GT-8. Jómagam Roland Jazz Chorus erõsítõ felhasználó vagyok, de a GT-6-al nem tudtam egészséges hangot kicsikarni a cuccból, hiába arra volt tervezve. A GT-8-al 5 perc alatt kispedáljaimat megszégyenítõ hangzást tudtam elõvarázsolni a cuccból. Mint Jazz Chorus tulajdonos, nagyon örültem annak is, hogy az Output-ok között felbukkant a JC120 Return, így a JC120 végfokját használva köthettem stereoba a GT-8-at, ismételten bõdületesen jó hangzással. A DUAL Cosm rentgeteg lehetõséget biztosít, a két erõsítõmodellt akár stereoban panorámázhatjuk jobb és bal oldalra. A másik nagyon jó újítás ebben a részben a solo kiemelõ, ami nem csak a hangerõt, hanem tényleg a dinamikát is meglöki. Számos új erõsítõmodell is helyet kapott, ám a régiek is sokkal jobban szólnak. Az OD/Distortion szekció is kiegészült, hangzása maradt a régi, magában nem éreztem sok hasznát, viszont erõsítõmodellekel használva megdöbbentõ dolgokat lehet kikeverni!

Effektek

Ide sorolnám az effekt loopot is, ami végre valahára paraméterezhetõvé vált. Beállíthatjuk a bemeneti és kimeneti szinteket, illetve a loop típusát is. A Boss az effekt szekciót is hallhatóan átépítette, jobban szolnak az effektek. Gyorsabb lett a “szintetizátor” szimuláció is, a harmonizer-be nem tudtam belekötni, de például a sitar simulátornak nem sok értelmét láttam. A zengetõk és a delay-ek is nagyon jó minõségûek. A wah pedál szimulációk már a GT-6 ban is kitûnõek voltak, nincs ez máshogy a GT-8 al sem. A digitális kimenet is megfelelõ paraméterezést kapott.

Végszó

A Boss ismét nem okozott csalódást, nagyon jó újításokat rakott bele, feljavította a hangminõséget, így méltó ellenfele a Line 6 termékeknek is, sõt effekt téren le is körözi azt. Mindenkinek minden stílusra, minden hangolásra (Jómagam 7 húrosokat használok nagy szekunddal lentebb) ajánlom ezt a kis fekete dobozt, nem fog benne csalódni.

Forrás: hangmester.hu

Az enyém épp eladó! Vedd meg most!