A Hangszercenter átrajzolása

Kedves Tibor, Csaba, Caderyn!

Hasznos és jó, hogy létezik ez az oldal. Még jobb, hogy frissül is a tartalma és külön öröm, hogy lehetőséget adtok a gitárosoknak az eszmecserére a fórumokban. Minden tisztelet a tiétek, hogy ezt összehoztátok és működtetitek!

De. A megjelenés hagy némi kívánnivalót maga után.

Kedves Tibor! Te hangszerkészítő mester vagy, nagyszerű, gyönyörű gitárokat készítesz. Nyilván tisztában vagy vele, hogy amit kiadsz a kezedből, annak nem csak működnie kell, de az sem mindegy hogyan néz ki (anyagi szempontból sem). Egy mutatós gitárt szívesebben vesz kézbe az ember, többet szeretné használni.

Így van ez a weboldalakkal is. Egy jól megtervezett, mutatós webhely a véletlenül oda tévedőt is maradásra, visszatérésre készteti, megmarad az emlékeiben. Persze lehet azt mondani, hogy az ízlések különbözőek, meg ide amúgy is csak a gitárosok és nem esztéták jönnek. De ez igazából csak mentegetőzés lenne. (Gondolj pl. a Line6 webhelyére! Ők is gitárosok.) És miért ne jöhetnének esztéták is? Ki tudja, hogy szabadidejükben nem gitároznak-e?! :o) Szerintem kár lenne lemondani akár csak egyel több lehetséges emberről (legyek üzleties: vásárlóról) is!

A mostani külső a 10-15 évvel ezelőtti webet idézi. Pedig lehetne például, valami ilyen is:

A Hangszercenter tervezett weboldalának képe.

Ez csak egy ötlet, alakítandó, finomítandó még. (A forrása egy szabadon használható design.) Ugyanaz van rajta, mint a mostani nyitólapon, csak más hangsúlyokkal – figyelembe véve, hogy ez egy bolt és szakmai műhely webhelye, és hogy 2006-ot írunk.

Középre, a fő mezőbe raktam a „kereskedelmi részt”. Felül az „Akció” – mert ez a reklám, alatta a „Webáruház” – mint fő tevékenység, majd a használt börze – kisebb címekkel – mert ez másodlagos.

A bal oldalsávba kerültek a hírek, mert ez nem pörög olyan gyorsan. De lehetne még itt (reklám!) pl. egy kép a barátaink rovatból, ami cserélődik (mint most a Webáruház ajánlatai). És lehetne egy lista a legfrissebb fórumtémákból is.

A jobb oldalsáv tetejére került a Gitárklinika – fontos, hogy a linkek létező oldalakra mutassanak, ez most nincs így! A jobb sáv további része az oldal használatával kapcsolatos. belépés, regisztráció (lehet ez az adminisztrátor belépő helye is), hírlevél fel és leiratkozás – ehhez elég lenne szerintem egy szövegbeviteli mező és két gomb (feliratkozom, leiratkozom). Esetleg átkerülhetne ebbe a sávba a keresés is a fejlécből.

A villogó Flash feliratokat én elhagynám, mert nem csak idegesítőek , de az oldal letöltést is lassítják és pl. a felolvasószoftvert / karakteres böngészőt használók nem is tudják értelmezni.

Sok apróságon lehetne még igazítani, de nagy hirtelen elég ennyi is. Ha tetszik az ötlet, szívesen közreműködöm a megvalósításban.

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2006. április 7.Permalink

2 thoughts on “A Hangszercenter átrajzolása

 1. Oké, the first comment.. :) Végülis igazad van, és nem is rossz, amit mutattál. De ha már re-design, akkor lehetne ennél egyedibb is. A mostani oldaluk tényleg kicsit talán idejétmúlt, a te verziódon viszont egyből látszik, hogy “template”. Ez szerintem legalább annyira rossz, mert milliószám vannak ilyen oldalak a neten. Igaz, hogy szép, rendezett, struktúrált – de tucatoldal, Dunát lehet már rekeszteni az ugyanolyan kockamodulokból felépített oldalakból, aminek nincs valódi design-ja, csak amolyan alapszintű formázás a színekkel meg a box-ok távolságának variálásával.

  Ha meg már lenne valami egyedi megjelenés is, akkor egyszerűbb írni hozzá egy fasza hátteret, mint odarakni valami blogmotort vagy php-cms-t. A legtöbb programozónak vannak ilyen saját kis moduljai, ha nem nagyon lusták, akkor hamar összerakható az oldal a saját elképzelések szerint.

  Szóval csak ennyit akartam kinyögni. :) Szerintem a régimódi oldalakat igen, le kéne cserélni, de nem ezekre a mai unalmas előre megírt kockaoldalakra. Még talán azon is érdemes filózni, hogy amikor valaki százezreket költ újsághirdetésekre, cégtáblára, berendezésre, akkor megtehetné ezt egy saját honlap esetén is. Keresse meg a megfelelő embert/céget, kérjen egyedi megjelenést, igényei szerinti (programozás) kivitelezést, és fizesse meg ezt a munkát is. Sokat lendít az üzleten.

 2. És a first válasz – nincs nagy forgalmam… :o)

  Azt gondolom, szemléletmód kérdése a dolog. Nekem nincsenek ellenemre a látványos, szokatlan oldalak, ha közben funkcionálisak. Pl. lehet egyedi egy fotó galéria, vagy grafikai oldal szokatlan, meglepő.

  De ha egy oldal fő feladata szöveges információk továbbítása, akkor alkalmazkodnunk kell a szövegek követelményeihez, hogy az üzenetet át tudjuk adni. Nézz meg egy könyvet, vagy egy (kreatívan, de ésszel tördelt) magazint. Végső soron ott sem találsz mást, mint dobozokat, mert a szövegeket így lehet elolvasni, felfogni. Én pl. kimondottan utálom, ha a dizájn tolakodó, amikor nem a dizájn a fő tartalom.

  A képernyőn ráadásul még több a nehézség egy pontosan meghatározható tulajdonságokkal, méretekkel bíró papírlaphoz képest.

  A Hangszercenteren az információk döntő többsége szöveg és kiegészítésként még kép. Ezért nem tartom én rossz megoldásnak a fenti javaslatomat (Fenntartva, hogy ez csak egy vázlat és alakítandó, finomítandó. És elismerve, hogy én nem vagyok igazi dizájner, csak egy harmóniát kedvelő ember.)

  Örömmel venném egyébként, ha mutatnál valami mintát, hogy szerinted milyen egy “valódi design” illetve milyennek kéne lennie a pl. a Hangszercenternek.

  Abban pedig egyetértünk, hogy ha már valakinek van céges honlapja, érdemes azt is igényesen csinálni, rászánni az időt, energiát, pénzt. :o)

Comments are closed.