Fogd és vidd űrlapkészítő modul Drupalhoz

A Lullabot nem kevesebbre vállakozott, mint a drupalos űrlapkészítés új alapértelmezett eszközének létrehozására! Tegnap bemutatott új moduljuk a Form Builder, reményeik szerint kiváltja az eddigi különböző űrlapépítő megoldásokat (CCK, Webform, Profile stb.).

Az új eszközben az űrlapelemeket AJAX-os megoldással, fogd és vidd módon lehet az űrlapon elhelyezni. Ilyet ugyan láttam már korábban, de nem Drupalban! Ráadásul a Form Builder JS nélkül is működik a készítők szerint!

Ez utóbbira igen kíváncsi lettem, ezért megnéztem a demót kikapcsolt javascripttel. Nekem így új űrlapelemet nem sikerült hozzáadnom (persze nem kizárt, hogy egyébként lehet, csak én voltam figyelmetlen), viszont a létező űrlapelemek szerkeszthetőek.

A készítő, Nate Haug így ír a modulról:

A Form Builder a Form API tömböket olvassa és módosítja. A legtöbb Drupal fejlesztő által jól ismert adatszerkezet használata megkönnyíti az új modul használatba vételét.

A projekt AJAX-alapú felhasználói felületet használ az űrlapelemek módosítására. Ha megváltoztatunk egy jellemzőt, pl. a címet vagy a leírást, a Form Builder a háttérben végzi el a lekéréseket, hogy frissítse az űrlapelemet a Drupal belső FAPI rendszerén keresztül. A felhasználó így azonnal láthatja a módosításokat, az űrlap elmentése nélkül is. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs szükség kiegészítő JS kódok írására, mivel a módosítások a PHP-ben zajlanak le és ezt követően kerülnek a felhasználó elé.

Projektoldal a Drupal.org-on: http://drupal.org/project/form_builder
Demo: http://quicksketch.org/demos/form-builder-example

Valószínűleg az új modul jóval több lehetőséget nyújt, mint amit én az első gyors ránézésre megállapítottam, ezért örömmel veszem a kiegészítéseket, észrevételeket. (Továbbá, mivel nem vagyok kóder, lehet, hogy valamit nem teljesen pontosan értelmeztem és fordítottam Nate szövegéből. Szóval ha kell, javítsatok!)

Summary: Info in a nutshell in Hungarian about the releasing of Lullabot’s new, impressive Form Builder module. (One question: Is it possible to add new elements to the form without JS? Update: As aboros said in his comment, one have to click on the name of the field when JS disabled.)

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2008. december 4.Permalink

9 thoughts on “Fogd és vidd űrlapkészítő modul Drupalhoz

 1. “Tegnap bemutatott új moduljuk a Form Builder, reményeik szerint kiváltja az eddigi különböző űrlapépítő megoldásokat (CCK, Webform, Profile stb.). ”

  Nem tudom, mennyire érthető ez, de itt ugye nem a modulokat váltja majd ez ki, hanem ezen modulok űrlapépítő részét teszi egységessé és könnyűvé. Tehát ezek a modulok nem pusztán űrlapépítő megoldások, hanem annál sokkal többek. Viszont tartalmaz mindegyik űrlapépítő részt, mely különböző és nem ilyen frankó. Ezt váltaná ki ez a megoldás.

  Ez olyan, mint hogy ma már senki nem készít a moduljával saját tartalom típust, hanem ha valami spec. dolog kell akkor fejleszt egy cck kiegészítést. Lásd pl. OG modul. A régebbi OG bekapcsolásakor létrejött egy Organic Group tartalom típus, az új verziónál meg nem jön létre, azt neked kell létrehoznod és beállítanod, hogy ez bizony egy OG típus.

  pp

 2. letiltott javascript esetén a jobb oldali hozzáadás listában kattints a hozzáadni kívánt típus nevére.

  kicsi usability hiba van benne, hogy letiltott js -el is “cipelő” pozícióra vált a kurzor és ezért azt gondolja az ember, hogy nem kattintani kell, hanem cipelni, de hogyan is lehetne js nélkül cipelni. ;) katt és az űrlap végére hozzáadódik a kattintott típusú elem egy példánya.

 3. pp: Igen, ezt még értettem. De tényleg nem volt kellően részletes a megfogalmazásom. Köszönöm a pontosítást és magyarázatot! Így remélhetőleg mindenkinek egyértelmű.

  aboros: És tényleg! Próbáltam én kattintani is, de vagy nem jó helyre, vagy lehet, hogy nem vettem észre az új elemet az űrlap végén… :oI

 4. “Ez olyan, mint hogy ma már senki nem készít a moduljával saját tartalom típust, hanem ha valami spec. dolog kell akkor fejleszt egy cck kiegészítést.”

  Ezt azért cáfolnám, mert könnyebben lekódolok egy saját tartalomtípust, mint egy CCK kiegészítést, és szerintem az előbbi adott helyzetben gyorsabb és hatékonyabb is lehet.

 5. Ja és könnyebben lekódolod, mint összekattintod, pláne, ha “on the fly” kell a megrendelőnél, ahol se géped se más és már csak ezt az icipicit akarja…

  Azért CCK kiegészítőt fejleszteni elég ritkán kell. ;)

  pp

 6. Én nem a hasznosságát vitattam, mert kétségtelenül jó dolog ez, látványos, gyors, és könnyű használni. Csak arra válaszoltam, amit idéztem. :)

 7. még életemben nem fejlesztettem cck kiegészítést és nagyon régen csináltam utoljára saját tartalomtípust modulból, mert minek is?

  mire kell az?

  mondjon már valaki nekem egy élethelyzetet, amikor az kell, hogy mindenképp egy node típusú saját modulra van szükséged.

  szinte csak alter modulokra van szükségem, azokra is ritkán és többnyire dolgok megerőszakolására. (pl egy link alter a taxonomy/term/8 link hrefjét node/50 -re cserélni.)

  ezt persze lehet, hogy amiatt gondolom, mert nem építettem még kellően komplex feladatot ellátó oldalt, csak a véleményem, saját modul node típushoz vs cck ügyben.

 8. Én még az életben nem fejlesztettem olyan modult ami saját tartalom típust definiálna. Mondjuk én modul-bubus vagyok, a saját moduljaim annyit csinálnak, hogy kicsit belepiszkálnak a többi modul működésébe mindenféle alterekkel :)

  Ez a form builder viszont tetszik, megvizsgálom.

Comments are closed.