Hordozható Drupal, telepítés nélkül, azonnal

Előfordulhat, hogy szeretnénk valakinek megmutatni egy alap Drupal rendszert, de nincs időnk bajlódni a telepítéssel, vagy épp nem elérhető az Internet.

A fenti problémára kívánt megoldást nyújtani (Windows környezetben) Morten Wulff ötlete, a Drupal-on-a-Stick. Miről van szó? Morten vette a Webserver on a Stick nevű, USB meghajtóról futtatható Apache, MySQL, PHP csomagot és eltávolított belőle minden “fölösleges” elemet, majd telepítette rá a Drupal 4.7.0 verzióját. (Ez valószínűleg minden probléma nélkül frissíthető az aktuális 4.7.3 verzióra…)

A mindössze 21 Mb méretű csomag egy bat állomány futtatásával indítható. A megjelenő konzol ablak rákérdez, hogy akarjuk-e eredeti helyzetbe állítani az adatbázist (így eltávolíthatóak egy esetleges korábbi bemutató nyomai), majd a válasz után az alapértelmezett böngészőben megjelenik egy egyszerű oldal, ahonnan választhatunk a Drupal, a PHP infó illetve az Apache infó megjelenítése közül.

A konzol ablakot a munka idejére nyitva kell hagynunk. Ha be akarjuk fejezni a használatot, mindössze egy “Enter”-t kell ütnünk. Ekkor az alkalmazás rákérdez, hogy kívánjuke-e menteni az adatbázist, majd a válaszadás után kilépünk. (Ha a mentést választjuk, az állomány az USB meghajtóra, a csomagon belülre kerül.)

Természetesen a prezentációs lehetőségeken túl is hasznos lehet a Drupal-on-a-Stick: ha nincs laptopunk, akkor is magunkkal vihetjük a rendszert, amin dolgozunk; gyorsan elérhető, nyugodtan módosítgatható tesztkörnyezetet kapunk; stb.

Egyszerű, nagyszerű!

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2006. augusztus 29.Permalink

3 thoughts on “Hordozható Drupal, telepítés nélkül, azonnal

Comments are closed.