Drupal tipp: „legolvasottabbb cikkek” blokk létrehozása

(Please go to the end of the post for a short English summary!)

Blogokra, híroldalakra jellemző, hogy szeretik megjeleníteni a legolvasottabb tartalmakat. Mivel listáról van szó, gyakrolott Drupalozó rögtön tudja, hogy (ha nem akar kódolni, akkor) a Views lesz az eszköz, amivel ezt a listát létrehozhatja. Viszont meglepetés érhet minket, ha a Views szűrők között sehol sem találunk olyat, ami a tartalmak olvasottságát venné figyelembe!

Nem kell azonban megijedni, mert a megoldás egyszerű: be kell kapcsolni a Drupal alapfelszereltségéhez tartozó Statistics modult (mert alaphelyzetben ez nem aktív) és az /admin/logs/settings útvonalon található oldalon engedélyezni kell a hozzáférések naplózását és a tartalmak megtekintésének számlálását.

Ha ez megtörtént, akkor a Views alapértelmezett nézetei közt megjelenik egy “jelenlegi legolvasottabb tartalmak” és egy “legnépszerűbb tartalmak” nézet, ami aztán igényeik szerint alakítható.

(Ha valaki nem akar Viewst használni, bekapcsolhatja a Statistics modul által kínált „Népszerű tartalom” blokkot is, ezzel az adott nap, minden idők illetve a jelen legnépszerűbb tartalmait lehet megjeleníteni.)

Summary: When you want to show the “most viewed” content in Drupal, you must enable the Statistics module (and you have to enable count content views). It provides a “Popular content” block, and gives you two new view in Views: popular_alltime and popular_recent.

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2008. október 15.Permalink