Miről is szól egy (Drupal) konferencia?

Szépen gyűlnek a válaszok a Drupal Hétvége 2011 kérdőíven. Az egyes előadások pontozásos minősítése mellett különösen fontosnak érzem a szöveges visszajelzéseket. Ezek közt kaptunk sok-sok megerősítést és néhány negatív véleményt is. Erről jutott eszembe, hogy gyorsan leírom néhány gondolatomat, ami ezek kapcsán bennem felmerült.

Tanulni?

Először is, szerintem egy konferencia nem(!) az az esemény, amire azért megyek, mert valamit nem tudok és ott meg fogom tanulni. Ha tanulni akarok, akkor tanfolyamra vagy iskolába kell menni, vagy – önképzőként – szakkönyveket beszerezni, interneten szakmai anyagokat, „tutorialokat”, oktatóvideókat, netán a témában járatos segítőkész és ráérő(!) embereket keresni fórumokon, IRC-n. (Aztán segíteni másokat: azzal is sokat lehet tanulni. Bizony.) Szóval egy-egy konferencia előadásnak szvsz legfeljebb az lehet a célja, hogy felhívja a figyelmet(!) valamire: ilyen is van, így is lehet, én így szoktam, ezt találtam hasznosnak stb.

Azon persze lehet vitázni, hogy a figyelemfelhívás elméleti vagy gyakorlati legyen. Én spec. a gyakorlati típust támogatom. De ezekben sem lehet mindent megmutatni. Egy-két jó “trükköt” és az irányt legfeljebb. Akit megfog a téma, az kérdez az előadótól (előadás alatt vagy az után), vagy visszanézi a videót – ha van – akár többször is, lépésenként.

Találkozni!

Hopp és máris itt van két újabb érdekes téma: videó és kérdések. Nézzük előbb a kérdéseket. Ahogy a konferenciát promótáló bejegyzésemben is írtam: van olyan konferencia, aminek az előadásait ingyen nézhetjük a neten, viszont a részvételi díj igen borsos összeget kóstál. Miért? Azért, mert aki ott van, az találkozhat, beszélgethet a többi résztvevővel és az előadókkal. Elmondhatja a véleményét, megfogalmazhatja a kérdéseit az őt foglalkoztató problémákról, amikre jó eséllyel választ is kap. Ott, helyben. Személyesen. Ez rendkívül hasznos. Ez az amit, nem nagyon lehet máshogy megoldani! Ezért kérnek sok pénzt. (Ezt a gondolatmenetet egyébként bővebben is kifejti Chris Anderson az Ingyen c. könyvben.)

Visszatérve a Drupal Hétvégére. Az én előadásaim alatt nem jutott idő a kérdésekre. A szünetekben azonban többen is megkerestek és igyekeztem mindenkinek legjobb tudásom szerint válaszolni. Ugyanígy az írott (email) kérdésekre is. Már csak azért is, mert ez a konferencia egyik célja. Azért szánunk nem kevés időt és pénzt(!) a szervezésre, az előadásokra való felkészülésre, hogy megoszthassuk azt a tudást amire mi szert tettünk. Nyilván a szervezők / előadók lelkesek és szeretik a témájukat, de ha csak ennyi lenne a motiváció, akkor elég lenne összegyűlni valami (privát!) klubban és ott egymást dícsérgetni és egymást lelkesíteni… :D

Viszont „Néma gyereknek anyja sem érti a szavát” – (ami szó szerint véve hülyeség, de ez más téma). Vagyis aki nem kérdez, az nem kap választ. Én sem voltam mindig „bennfentes”. Az első konferenciámon én is csak néztem, hogy „ezek mi mindent tudnak”. De kíváncsi voltam, lelkesített a téma. Kérdeztem személyesen, fórumon, próbálgattam a lehetőségeket saját magam.

(Nem véletlenül mondom ezt ilyen hosszan. A konferencián évek óta lehet “Drupal Angyalnak” jelentkezni. Az ilyen résztvevőkön feltűnő névtábla jelzi, hogy őket lehet kérdezni, szívesen segítenek. A tapasztalat szerint azonban nem sokan élnek ezzel a lehetőséggel.)

Videó

Akkor van, ha van hozzá eszköz, ember. (Ahogy az ebben a közösségi tevékenykedésben lenni szokott.) Aki hoz kamerát, lámpát, laptopot. Aki ad lehetőséget a jó minőségű közvetítésre. Aki ott ül egész nap és közvetít. Aki a felvett anyagot megvágja (és hozzáilleszti a külön felvett hangot, hogy az egész jobb legyen). Aki XGB tárhelyez biztosít a közzétételhez és sávszélességet a hozzáféréshez. Aki feltölti ezt az X GB-nyi videót. Nos kérem nálunk volt ember minderre. Az egyik teremből élőben zajlott a közvetítés és az anyagok utólag is elérhetőek a ustreamen, a másik terem anyagai napokon belül elérhetőek lesznek. (Linkeket l. a konf. programban.) Álltunk rosszabbul is. (Pl. a tavalyi felvételek egy részének nem használhat a hangja, ezért nem érdemes közzétenni – így az járt jól, aki eljött.) Aki tud segíteni, hogy még jobb legyen, jelentkezzen. Előre is köszönjük!

Slussz

No, most már egész hosszúra nyúlt (hozzám képest :o)) ez a bejegyzés és esetleg olyan hatást kelthet mintha nagyon meg kellene védenem a Drupal Hétvégét. Szerencsére erről szó sincs, mert mint a bevezetőben említettem, nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Ezeket köszönjük (ahogy az építő jellegű kritikát is)! Előbb-utóbb remélhetőleg a kérdőív eredményeiről is születik majd egy összegző bejegyzés.

Remélem, hogy sikerült egy-két általánosabb érvényű, hasznosítható gondolatot is megfogalmaznom. A hozzászólásra alább nyílik lehetőség. ;o)

„Vegyél nekem egy kávét!”

Ha tetszik, amit itt kaptál, támogatnál egy kis adománnyal? Köszönöm!

2011. december 7.Permalink

One thought on “Miről is szól egy (Drupal) konferencia?

 1. Most volt időm megnézni a kérdőív eredményeit és most már kontextusba került az írásod, mert eddig nem értettem miért is írtad amit írtál.

  Szerintem az 1-2 negatív véleménnyel ilyen szinten nem érdemes foglalkozni. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet mindenkinek a kedvére tenni.

  Ráadásul egy ilyen szervezés során nem olyan egyszerű döntési tér van, mint hogy „igyak-e még egy sört”, hanem ennél jóval bonyolultabb esetek fordulnak elő. Van amikor előre lehet tudni, hogy nem hozhatsz jó döntést. Ilyen pl. hogy melyik két előadást rakd párhuzamosan.

  Az olyan véleményekkel se érdemes foglalkozni, amik pusztán negatívak, de nem hámozható ki belőlük hogyan lehetne javítani az adott problémán.

  Az olyanokkal se amik személyes preferenciát helyeznek előre. Ilyen pl. a kezdődjék előbb a konf, hisz direkt kezdődik akkor, a nem budapestiek miatt, hisz a MÁV és a Volán nem indít olyan járatokat amik lehetővé tennék a korábbi indulást.
  Ennél viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy valahogyan kommunikáljuk ezt a látogatók felé, hogy ne is bosszankodjon rajta, hanem könnyedén elfogadja ezt a tényt.

  Azokkal a negatív véleményekkel viszont érdemes foglalkozni, amikből kihámozható, hogy hogyan lenne jobb. Ilyen pl. a „ne legyen vicceskedő az előadások leírása, hisz ez alapján fogja eldönteni az ember, hogy melyik előadásra ül be.”

  Azzal pedig, hogy milyen stílusba fogalmazzák meg a véleményüket, esetleg személyeskedő hangnemet használnak, nem érdemes foglalkozni. Ezzel ugyanis az adott személnek kell foglalkozni, vagy a pszichológusának.

  Mi a véleményüket kérdeztük és azt elmondták. Hogy hogyan az lényegtelen. „Természetes”, hogy aki pofoncsapásként élte meg a konferenciát, az megpróbál visszapofozni verbálisan. Hátra kell lépni egyet had kalimpáljon, és mosolyogni. Majd illedelmesen megköszönni, hogy megosztotta velünk a véleményét.

  pp

Comments are closed.