1001 Ruhakölcsönző – jQuery képgalériával

2008. Nov. 5. · 1 min read

1001 RuhakölcsönzőAz 1001 Ruhakölcsönző nemsokára saját domain név alatt, több szolgáltatást nyújtó (Drupal alapú) webhellyel jelenik majd meg. Addig is, átmeneti megoldásként, az ingyenes tárhelyen működő, statikus webhely esett át frissítésen. Az új változat gyorsabb, stabilabb, és áttekinthetőbb, mint elődje.

Mivel egyszerű html oldalakról van szó, a webhely nem sok technikai érdekességet vonultat fel. A főmenü aktív elmét egy CSS trükk jelöli ki. A ruhákat bemutató képgalériák pedig a jQuery-re épülő Galleria segítségével készültek. Nem akartam lightboxot – vagy valami hasonlót – használni már csak azért sem, mert mostanság minden oldalaon az van. :o(

A Galleria rokonszenves megoldása, hogy a kicsi képeket (thumbnail) automatikusan elkészíti, a tartalomba csak az eredeti képeket kell feltölteni. A megjelenés és működés CSS-sel és JS-tel szabályozható, ehhez kiindulási alapot biztosítanak a demó gaériák. Egy gondom akadt csak: elméletileg az active osztály hozzáadásával lehet meghatározni, hogy melyik kép jelenjen meg eredeti méretben is az oldal betöltődésekor. Ez azonban sajnos valamiért nem működik. Viszont némi kutakodással sierült egy olyan megoldást találni, ami a listában szereplő első képet megjeleníti eredeti méretben (sajnos csak a normális böngészőkben, Frissítés: most már IE-ben is jó).